140 років від народження блаженного Якова Альберіонe, покровителя ЗМІ

4 квітня 2024 виповнюється 140 років від дня народження блаженного Якова Альберіоне, з цієї нагоди в каплиці монастиря паулістів у Львові відбулася урочиста Свята Меса.

Цей італійський священник увійшов в історію з двох причин: він заснував 10 релігійних конгрегацій та інститутів богопосвяченого життя, а також  використовував ЗМІ для поширення віри.

Яків Альберіоне народився в італійському містечку Сан-Лоренцо ді Фоссано у 1884 р. В 1896 р. вступив до нижчої семінарії в Бра, а з 1900 р. продовжив навчання в Альбі та був рукоположений (1907). У кінці 1900-го, під час нічної молитви перед Пресвятими Дарами, Яків отримав Божу благодать побачити перспективи та загрози, які стають перед людством, «почув себе зобов’язаним до служіння Церкві і людям нового часу» та зрозумів необхідність надавати людям доступ до вчення Христа.

 

У 1908 р. був призначений духовним керівником семінаристів в Альбі та отримав докторський ступінь із теології в Генуї. У 1913 він став директором дієцезіальної газети, а в 1914 році заснував Друкарську школу  для хлопчиків в Альбі, яка стала початком релігійного ордену паулістів. Найголовнішим для о. Альберіоне була  Біблія. Він друкує її у різних виглядах: кишенькові видання за найнижчими цінами, Біблію з коментарями, Історію спасіння для дітей… Каже: «Наше зростання завжди залежить від того, наскільки ми наслідуємо Бога, також як автора і видавця. Письменник завжди знаходить зразок для наслідування в Біблії, видавець отримує керівництво, дивлячись на процес створення та розповсюдження Біблії, яка була не лише записана та збережена, але й перекладена на всі мови та постійно розповсюджується».

З появою радіо, кіно та телебачення у 1939 році Альберіоне заснував у Римі «San Paolo Film», установу, яка займається виробництвом і розповсюдженням фільмів. «Технічні засоби — друкарська машина, кінопроекційний апарат, радіоприймач тощо — є святинею за призначенням, якому вони служать. Друкарська машинка перетворюється на амвон, стіл письменника, технічні приміщення, книгарня перетворюються на храми», – пояснює він. Перед смертю брав участь у сесіях II Ватиканського собору. Він з радістю вітає декрет «Inter Mirifica», що підтверджував важливість засобів соціальної комунікації в місійній діяльності Церкви.

В Україні послідовниками бл. Якова Альберіонe є паулісти, які провадять «Видавництвом Святого Павла» у Львові. У Хмельницькому існує спільнота Сестер Учениць Божественного Учителя. Ця спільнота була заснована  блаженним Яковом у 1924 році. Також є Інститут Благовіщення Пресвятої Богородиці, до якого належать жінки, які приймають обіти, але живуть у світському середовищі.

Яків Альберіоне був беатифікований у Римі в 2003 р. Його вважають покровителем католицьких медіа та Інтернету.

Текст: о. Маріуш Кравєц SSP

Фото: бр. Адам Щигел SSP