Як о. Ґабріель Аморт відчув покликання до священства

Ґабріелю Аморту було 17 років, коли він вперше запитав у Господа: «Чого Ти хочеш від мене?» Сьогодні ми знаємо його передусім як екзорциста, однак він розпочав це служіння вже у зрілому віці.

Покликання отця Аморта почало формуватися, коли він був молодим чоловіком, який захоплювався духовністю згромадження пасіоністів та харизмою блаженного Якова Альберіоне, засновника Товариства Святого Павла (згромадження паулістів). Його духовне життя змінила доленосна подорож до Рима.  

Перша зустріч із пасіоністами

Влітку 1942 року, під час Другої світової війни, Аморт, який тоді мав йти до останнього класу середньої школи, поїхав до Рима разом зі своїм парафіяльним священником, щоби ближче познайомитися зі згромадженням пасіоністів. «Мені сподобалися пасіоністи», — так просто пояснював це він сам. У нього певний час вже були думки про те, щоби вступити до згромадження, але чіткий намір ще не визрів, бо Ґабріель ще не мав про нього достатньо глибоких знань. «Я відчував схильність до життя у спільноті, у якомусь релігійному ордені», — розповідав він згодом.  

Випадкова зустріч із Яковом Альберіоне

Ця поїздка до Рима змінила життя майбутнього отця Ґабріеля завдяки одній вирішальній зустрічі. Так сталося, що у пасіоністів не знайшлося вільних місць для ночівлі. Вони порадили йому та священнику, який його супроводжував, постукати у двері монастиря іншого згромадження, паулістів.  Там також не виявилося вільних кімнат, однак монахи дозволили їм заночувати на ліжках у лазареті. Так Ґабріель Аморт зустрів о. Якова Альберіоне, тендітного священника з П’ємонта, який заснував Товариство Святого Павла і доручив йому проголошувати Євангеліє за допомогою сучасних засобів комунікації. Саме ця зустріч вирішила майбутнє молодого кандидата у священники. Зрештою він пообіцяв отцеві Альберіоне приєднатися до його згромадження після закінчення середньої школи.   «Коли мені було 17 років і я навчався у другому класі середньої школи, я зустрів отця Альберіоне, засновника духовної родини святого Павла, який дав останній поштовх моєму покликанню, — розповідав о. Аморт. — Я запитав його: “Чого Господь хоче від мене?” Я хотів, щоби Бог сказав мені, що робити, але з Його ласки я зрозумів, що мушу сам прийняти рішення. Але Бог втрутився, і якось отець Альберіоне сказав мені: “Я відслужу за тебе Месу завтра вранці”. А після Меси він сказав: “Приєднуйся до паулістів!” Я погодився. Але оскільки ще навчався у школі, то сказав: “Я закінчу третій клас середньої школи, а потім приєднаюся”».  

«Я попросив його молитися за мене»

«Тоді я вперше дізнався про нього, з коментарями, які додавали мені впевненості, що я маю справу з Божою людиною. Думаючи, що він може допомогти мені вирішити моє питання, я попросив його помолитися за мене і запитати у Господа, що мені робити, — згадував о. Аморт. — Він просто пообіцяв, що наступного ранку відслужить за мене Святу Месу. Я прийшов на цю Месу, яка починалася о 4:30 ранку, щоб прислужувати йому за вівтарем, бо подумав, що, побачивши мою присутність, він точно про мене згадає. Після Меси я підійшов поговорити з ним, і він обмежився однією заявою. Він сказав: “Приєднуйся до паулістів”. Я був задоволений і справді сприйняв ці слова як відповідь від Господа». 27 квітня 2003 року Папа Йоан Павло ІІ проголосив о. Якова Альберіоне блаженним. Члени згромаджень, які складають велику родину паулістів, сьогодні продовжують проголошувати Добру новину в багатьох країнах світу. Отець Ґабріель Аморт завдяки своєму служінню екзорциста і часом контроверсійним заявам протягом життя проливав світло на реальність диявола та вплив демонічних сил на світ. 

Джерело: CREDO